DNHBB geeft studenten snelcursus bierbrouwen
Voor hun studie aan de Hogeschool van Amsterdam (HVA), kreeg Mike Olgers uit Uitgeest samen met drie medestudenten tijdens hun 'Minor ondernemerschap' opdracht om een eigen bedrijf te starten. De studenten besloten om een eigen blond-bier te lanceren. Eigenaar Kees Schouten van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (DNHBB) voorziet de ondernemers in spé graag van adviezen en helpt hen met het recept.
Mike Olgers, Pim Bronts uit Amstelveen (Bedrijfseconomie), Lars Kerkhoff uit Haarlem (Commerciële economie) en Laura Knip (Sociaal Maatschappelijke dienstverlening) uit Heiloo waren er na hun brainstormsessie op Texel helemaal uit: Het moest een heerlijk blond-bier worden met een vleugje sinaasappel.
"We hebben iets met bier: op de eerste plaats is het lekker en staat voor gezelligheid," vertelt Mike enthousiast. "Er bestaan al veel soorten speciaal-bier, toch zien we dit als een mooie uitdaging om een lekker fruitig 'storytelling/ feelgood' biertje op de markt te zetten. Op de eerste plaats ging onze gedachten uit naar Alkmaar Ontzet, naar de overwinning op de Spaanse overheerser in 1573. Het nieuwe blond-biertje dat 'Bierkout' gaat heten krijgt daarom ook een vleugje Spaanse sinaasappel mee. Met deze ideeën gingen ze dinsdag 25 september voortvarend aan de gang bij DNHBB. Er moest immers op een dag 2000 liter gebrouwen worden, goed voor 6000 flesjes bier...
Brouwen in een dag
"Het brouwen duurt slechts één dag, maar daarna duurt het nog acht weken voordat het bier klaar is voor consumptie. Mooi op tijd voor december, de belangrijkste verkoopmaand voor speciaalbier," aldus Kees Schouten. "Voor dit speciaalbier zijn gedroogde sinaasappelschillen ingekocht die uiteindelijk de specifieke smaak zullen geven."
"We leren veel tijdens het proces. Mooi dat we er vanaf begin- tot eindproduct bij betrokken zijn," aldus Lars. "Na het brouwen volgt de promotie, de verkooptechniek, marketing, juridisch met begeleiding van de schoolcoach. Van start tot eindproduct. Tot februari, het eind van onze 'Minor' willen we, mits alles gaat lopen, het proces doorzetten naar andere biersoorten in andere steden." De studenten zijn enthousiast en hopen stilletjes op een gat in de markt. Mike stelt ons gerust: "Dit bier zal vanwege de achterliggende gedachte vooral in Alkmaar gepromoot gaan worden, maar gelukkig blijft er van de 6000 flesjes bier genoeg over om ook aan vrienden, kennissen en familie te laten proeven!"
foto: handjevol pellets om de ketels op te stoken
Tekst: Anita Webbe
Recent
- Commissie Samenlevingszaken, Algemene Zaken en Financiën (SAZ)
- Ondernemend Uitgeest - Drie vragen aan Lisette Wesselman van Leafs Flower Art
- “Ieder kind verdient het om gezien te worden en het beste uit zichzelf naar boven te kunnen halen”
- ICGT 2024 krijgt een Belgisch tintje met deelname Club Brugge en Anderlecht
- Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024
- Informatiepunt Digitale Overheid in Bibliotheek Uitgeest feestelijk geopend