Ingezonden brief: "zonnepanelen op daken is de norm"
Één van de belangrijkste redenen waardoor de aarde door menselijk handelen opwarmt is het vernietigen van het tropische regenwoud. In 70 jaar tijd is de hoeveelheid tropisch regenwoud wereldwijd gehalveerd. Een andere belangrijke reden is de snelheid waarmee het verwoestijnen van de aarde zich voltrekt.
Het plaatsen van zonnepanelen op agrarische gronden is volgens John Nuijens uit Uitgeest een slechte zaak voor het milieu, het klimaat, de natuur en het landschap en wel om de volgende redenen:
(Lees deze onder de foto)
1. Door middel van zonlicht, CO2 en stikstof (met name HO3 en NH4) vindt koolzuurassimilatie plaats.
Een weiland slaat evenveel koolstof op in de bodem als een bos. Een zonnepaneel laat geen zonlicht door. Door zonnepanelen op weilanden te plaatsen kan nauwelijks nog koolzuurassimilatie plaats vinden. Dit proces is een vorm van verwoestijning, zie Netflix documentaire Kiss the Ground. Dat heeft voor CO2 in de atmosfeer hetzelfde effect als dat je een bos kapt, om het plaatsen van zonnepanelen aldaar mogelijk te maken.
2. Volgens een Duits onderzoek van het Stuttgard IPV. en het ISWA komen bij het plaatsen van zonnepanelen op agrarische gronden grote hoeveelheden cadmium en lood in de bodem terecht.
3. Door zonnepanelen op weilanden te plaatsen vernietig je de habitat van weidevogels.
4. Door agrarische gronden aan hun bestemming te onttrekken is het onvermijdelijk dat de import van soja toeneemt en voor de productie van soja wordt tropisch regenwoud gekapt. Indirect draagt het plaatsen van zonnepanelen op agrarische gronden bij aan het kappen van o.a. het amazone regenwoud.
5. Onze prachtige polderlandschappen zijn uniek in de wereld. Kennelijk zijn er mensen die met het vernietigen ervan geen enkel probleem hebben. Vaak gedreven door geldelijk gewin.
Het plaatsen van zonnepanelen op agrarische grond is ook helemaal niet nodig, er zijn voldoende alternatieven voorhanden. Een onderzoek van Deloitte heeft aangetoond dat er in Nederland meer dan 90.000 ha daken geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.
Hier wil ik nog aan toevoegen dat onze nieuwe Minister van Klimaat Rob Jetten D66 in het tv programma Op1 van 12 februari 2022 verklaard heeft dat in het kabinet is afgesproken dat zonnepanelen op daken de norm wordt en geen zonnepanelen op landbouwgrond geplaatst dienen te worden.
In Uitgeest spant DUEC zich in om zonnepanelen op weilanden te plaatsen. DUEC is een fanatieke groep wereldverbeteraars die precies het tegenovergestelde bereiken van wat ze beogen. DUEC spant zich ook in om Uitgeest van het aardgas af te krijgen en over te stappen op warmtepompen. De Europese commissie heeft aardgas onlangs als duurzaam bestempeld en dat is niet zo verwonderlijk, want aardgas (CH4) bestaat voor 80 % uit waterstof. De discrepantie tussen zonnepanelen en warmtepompen is dat de opwekmomenten van stroom door zonnepanelen en de stookmomenten van warmtepompen niet samenvallen. Daardoor gebruiken warmtepompen vooral stroom opgewekt door kolencentrales en aardgascentrales, met een rendementsverlies van tussen de 40 en 50%.
Er zijn politieke partijen in Uitgeest die het plaatsen van zonneweiden op grasland steunen. Bent u geen voorstander van het plaatsen van zonnepanelen op landbouwgrond let dan op uw zaak.
Op woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen.
John Nuijens
Recent
- Commissie Samenlevingszaken, Algemene Zaken en Financiën (SAZ)
- Ondernemend Uitgeest - Drie vragen aan Lisette Wesselman van Leafs Flower Art
- “Ieder kind verdient het om gezien te worden en het beste uit zichzelf naar boven te kunnen halen”
- ICGT 2024 krijgt een Belgisch tintje met deelname Club Brugge en Anderlecht
- Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024
- Informatiepunt Digitale Overheid in Bibliotheek Uitgeest feestelijk geopend