Kleurrijke dorpspastoor Van der Loos herleeft in nieuw theaterstuk
Goed nieuws: Na lange uitstel in verband met corona speelt 'Schot in de Roos' op vrijdagavond 30 oktober en zaterdag 31 oktober om 14.00 en 20.00 uur het verhaal over de kleurrijke pastoor Jacobus Cornelius van der Loos in Dorpshuis de Zwaan. De kaartverkoop start op 12 september.
Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat Pastoor Jacobus Cornelius van der Loos (1920-1947) naar Uitgeest kwam. Ook al heeft hij veel betekend voor het dorp, toch is er geen straat in Uitgeest naar hem vernoemd. Wie was hij en waar stond hij voor? Op 30 en 31 oktober kan Uitgeest door middel van het improvisatietheater 'Schot in de Roos' opnieuw kennismaken met deze kleurrijke dorpspastoor! Lees het interview onder de foto:
Voormalig onderwijzeres Rosanne Eschweiler (27) heeft haar roeping gevonden als trainingsacteur en startte haar eigen improvisatietheater 'Schot in de Roos'. Sinds twee jaar woont Rosanne in Uitgeest, samen met haar vriend Jascha die ze ooit ontmoette bij het improvisatietheater. Als full-time theaterdocenten verzorgen zij theaterklas op basisscholen en buitenschoolse cursussen. Rosanne: "Als rode draad loopt onderwijs en theater door mijn leven en valt mooi samen: leren en acteren verschilt namelijk niet veel van elkaar."
Ook Lisa Vermeer(23) heeft als 'geadopteerd theaterkind' een belangrijke rol in de productie. "Ik deed auditie voor een rol, maar in plaats daarvan werd ik productieassistent en leerde alles over theatermaken," vertelt Lisa enthousiast. "Een leuke uitdaging, aangezien ik me graag focus op allerlei vormen van kunst en theater hoort daarbij. Bij dit project werk ik samen met ouders van oud-klasgenoten, dus dat maakt het extra leuk!"
Vooronderzoek
Het stuk over Pastoor Jacobus Cornelius van der Loos is Rosanne's eerste project als regisseur. "Al lezend over Uitgeest in het Leeslokaal met het boek 'Het roerige Roomse leven in Uitgeest' kwamen we veel anekdotes over de Pastoor tegen," aldus Rosanne. "Samen met Dokter Brugman bleek hij een van dé notabelen van het dorp te zijn. Ook zijn bij de presentatie geweest van het historische onderzoek naar de Witte School en de Binnenmeerschool door Marcel Heijermans en plaatsten we een oproep op Facebook om informatie over het wel en wee van de pastoor. Met alle verzamelde informatie zijn we aan de gang gegaan en heeft geleid tot de grote lijnen van zijn levensverhaal."
Improvisatie
In oktober 2019 begon 'Schot in de Roos' met de verhaallijn. Maandenlang werd er flink geoefend in de kaarsenmakerij op het terrein van de Stokkenfabriek.
Om het stuk 'iets van het dorp' te maken, werkt Schot in de Roos het liefst met lokale spelers. Het stuk heeft vijf rollen, stuk voor stuk vertolkt door Uitgeesters (Tini Wester, Ton Rumphorst, Sonja Boonstra, Ferdinand Pronk en Jascha Soest). Rosanne: "De lijnen werden als een kleurplaat ingekleurd en kreeg zodoende steeds meer vorm en door het inleven ontstonden de personages, elk met een eigen karakter. Improviseren werkt prettig doordat er een krachtige filosofie achter schuilt: De intensiviteit van het repeteren komt uit de spelers zelf, waardoor het beter bij hen past en bijblijft. Hierdoor zijn er minder repetities nodig. Ook het accepteren van elkaar maakt dat er mooie dingen gebeuren. De pareltjes van de dialogen worden opgepakt en definitief gemaakt. Ik ben tot nu toe tevreden hoe het gaat. Juist die verrassende dingen maakt het geheel leuk en eigenwijs."
Het verhaal:
Van der Loos was van 1920 tot 1946 pastoor in Uitgeest. Hij streed voor gelijkheid tussen katholieke en protestantste kinderen zodat de katholieke kinderen dezelfde middelen kregen als de kinderen van de openbare school. Dit tot frustratie van de gemeente, waar de pastoor dagelijks voor de deur stond. Ondanks dat de pastoor in 1946 'Geheim Kamerheer' werd van de Paus en de titel Monseigneur mocht dragen, heeft hij niet de eer gekregen die zijn vriend Dokter Brugman ten wél deel viel: geen straat is namelijk naar de pastoor vernoemd en in Uitgeest is geen bordje te vinden dat herinnert aan deze bijzondere man. Was pastoor van der Loos te controversieel of verzette hij zich teveel tegen het gemeentebestuur?
Uitgeest na eeuw onveranderd
Het theaterstuk toont de dorpse, menselijke mentaliteit van Uitgeest. In 100 jaar is er wezenlijk niets veranderd. Uitgeest is nog altijd een hechte dorpsgemeenschap dat strijdt voor haar belangen. De hang naar de menselijkheid van weleer zou je zomaar weer kunnen 'pakken' bij het zien van dit stuk. Eigenlijk, zonder een oordeel te vellen, zou je nóg meer van Uitgeest kunnen gaan houden.
Voorstelling
Dorpshuis de Zwaan op vrijdag- en zaterdagavond 30 en 31 oktober
Vrijdagavond: 20.00 uur
Zaterdagmiddag: 14.00 uur
Zaterdagavond: 20.00 uur
Kaartjes zijn te bestellen via Info schotinderoostheater.nl of via Boekhandel Schuyt.
De reeds gekochte kaartjes (voor 28 maart) kunt u vanaf zaterdag 29 augustus kosteloos omruilen! Alle niet-betaalde reserveringen die voor 28 maart waren gedaan, komen te vervallen. Vanwege Corona kunnen er maar 40 mensen in de zaal in plaats van 120. Daarom zijn er drie voorstellingen in plaats van de destijds geplande twee keer.
Foto's; 1.Pastoor van der Loos (Ferdinand Pronk) 2.Dr. Brugman (Ton Rumphorst) 3. Aannemer Brakenhoff (Jascha Soest) 4. Gemeentesecretaris Berkhoudt (Sonja Boonstra).
Tekst: Anita Webbe
Fotografie: Sander Kerkhoff
Recent
- Commissie Samenlevingszaken, Algemene Zaken en Financiën (SAZ)
- Ondernemend Uitgeest - Drie vragen aan Lisette Wesselman van Leafs Flower Art
- “Ieder kind verdient het om gezien te worden en het beste uit zichzelf naar boven te kunnen halen”
- ICGT 2024 krijgt een Belgisch tintje met deelname Club Brugge en Anderlecht
- Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024
- Informatiepunt Digitale Overheid in Bibliotheek Uitgeest feestelijk geopend